تمرکز و توجه

تمرکز چیست؟ روش‌های افزایش تمرکز

تمرکز چیست؟ روش‌های افزایش تمرکز

بدون شک شما هم در شرایطی قرار گرفته‌اید که پشت میز نشسته باشید و با ذهنی مشغول و گوشه­ نگاهی به ساعت، به مهلت تحویل پروژه یا امتحان فکر کنید و علی­رغم انرژی زیادی که صرف می­‌کنید، حتی ذره‌ای از کارتان پیش نرود. البته این عدم توانایی در تمرکز، مشکل همه­ جوانان نسل تکنولوژی است.

هر موقع تمام ذهنمان را جمع می‌کنیم تا چند ساعتی را صرف کار عمیق کنیم، صدایی در اعماق ذهنمان زمزمه می‌کند که «حالا وقت هست بذار دو دقیقه اینستاگرام رو چک کنم» یا اینکه «بذار یه نگاه به تلگرام بندازم». به همین دلیل، همۀ ما به دنبال راه‌حلی برای افزایش تمرکز، به خصوص در محیط کار هستیم و حتی در این مسیر به دارو نیز پناه می‌بریم.

اما مصرف دارو یا پاک­ کردن شبکه‌های اجتماعی چاره­ کار نیست؛ پس بیاید نگاهی به راه حل‌های افزایش تمرکز بیندازیم.

مفهوم توجه و تمرکز

تمرکز به چه معناست؟

تمرکز به معنی هدایت ذهن به سمتی است که ما می‌خواهیم؛ به بیانی دیگر، تمرکز به معنای توانایی توجه به یک موضوع، شیء یا فکر و حذف ایده ­ها و احساسات غیرمرتبط از ذهن است. دقیقاً قسمت سخت ماجرا اینجاست؛ کنار گذاشتن یا عدم توجه به حواس­پرت­کن‌ها!

حواس­پرتی‌هایی (Distraction) از جنس اعداد، صداها و علائم محیطی، مثل یک پیام جدید، خبر به­روز، لایک شخصی خاص یا اضافه­ شدن فالوور به صفحه­ اینستاگرام که توانایی حتی چند دقیقه کار متمرکز را از ما گرفته‌اند. این عوامل حتی سطح یادگیری ما را به‌شدت پایین آورده‌است.

ما در طی روز تعداد زیادی پیام و اعلان از واتس‌اپ، ایمیل، تلگرام و ده‌ها برنامه­ دیگر دریافت می‌کنیم که به نوعی برای کار ما حیاتی هستند. این حواس­پرتی‌های مکرر بر بهره‌وری ما تأثیر می‌گذارند و ریشه­ اصلی عدم تمرکز نسل ما هستند.

تمرکز چیست؟

5 عامل رایج عدم تمرکز در محیط کار

معمولاً زمانی که یک کار یا پروژه را شروع کرده و به سختی تلاش می‌کنید تا تمام توجه و تمرکز خود را معطوف آن کار باشد؛ ناخودآگاه ذهن شما به تحلیل مسائل دیگر می‌پردازد، رشتۀ افکار خود را از دست می‌دهید و به اصطلاح دچار نشخوار فکری (Mind Rumination) می‌شوید. در نتیجه، این سؤال در ذهن شما شکل می‌گیرد که چرا نمی‌توانم تمرکز کنم؟!

پاسخ این سؤال را می‌توانید در فعالیت‌های روزانه­ خود و حوزه‌هایی که در کنترل شماست بیابید. به ­صورت کلی، پنج عامل شایع وجود دارد که می‌تواند منجر به عدم تمرکز شما شود؛ این پنج عامل شامل موارد زیر است:

حواس پرتی‌ها (Distraction)

هنگام انجام­ دادن کارهای مختلف، جریانی دائمی از اطلاعات ما را بمباران می‌­کند. محققان دریافته‌اند که مغز ما آن­قدر برای توجه به این حواس­پرتی‌­ها آمادگی دارد که حتی دیدن تلفن همراه در گوشه­ میز هم توانایی تمرکز ما را مختل می‌کند. پس یکی از عوامل عدم تمرکز، حواس­پرتی‌هایی هستند که پیش‌تر درمورد آن‌ها صحبت کردیم.

خواب ناکافی یا بی‌کیفیت (Insufficient Sleep)

دانشمندان دریافته‌اند که کمبود خواب می‌تواند منجر به کاهش هوشیاری، کندشدن فرایندهای فکری و کاهش تمرکز شود. خواب ناکافی، قدرت تمرکز شما را دچار مشکل خواهد کرد و ممکن است گیج شوید. در نتیجه، توانایی شما برای انجام­ دادن وظایف و فعالیت‌های فکری به ­طور جدی تحت تأثیر قرار می­‌گیرد. طبق پژوهش‌های دکتر «آلیسون تی. سیبرن» (Allison T. Siebern) از دانشگاه استنفورد، اگر نتوانید روی کاری که در حال انجام­ دادن آن هستید تمرکز کنید، بعید است که اطلاعات به حافظه کوتاه‌­مدت یا بلندمدت شما منتقل شود.

عدم توجه به ورزش و فعالیت بدنی (Insufficient physical activity)

آیا تابه­حال متوجه شده‌اید که چگونه ورزش شدید باعث می‌شود در طول روز احساس آرامش و انرژی بیشتری داشته باشید؟ وقتی فعالیت بدنی انجام نمی‌دهید، به دلیل انقباض ماهیچه‌ها، ممکن است در عضلات ناحیه­ی گردن، شانه و قفسه سینه خود احساس سفتی داشته باشید و چنین ناراحتی مداومی، می‌تواند بر میزان تمرکز شما در طول روز تأثیر منفی بگذارد.

عادات غذایی اشتباه (Poor eating habits)

تغذیه، سوخت بدن برای انجام­دادن فعالیت‌های روزانه است و آنچه می‌خوریم به احساس وضوح ذهنی ما در طول روز کمک می­‌کند. اگر مغز خود را با مواد مغذی مناسب تغذیه نکنیم، گرفتار علائمی مانند کاهش حافظه، خستگی و عدم تمرکز خواهیم شد. رژیم‌های غذایی محدودکننده، مواد مغذی موردنیاز مغز شما را تأمین نمی‌­کند و با ایجاد احساس گرسنگی ممکن است بر میزان تمرکز شما تأثیر منفی بگذارد.

عوامل محیطی موثر بر تمرکز (Environmental factors)

متناسب با کاری که انجام می‌دهید، شرایط محیطی می‌تواند بر تمرکز شما اثرگذار باشد. بدیهی است که صدای بلند تمرکز شما را مختل می‌­کند؛ اما بسیاری از افراد با سکوت بیش از اندازه نیز دچار مشکل در تمرکز می­شوند. البته عوامل محیطی تنها به صدا ختم نمی‌شود؛ نور، دمای هوا و حتی اشخاصی که در اطراف ما هستند، بر مقدار توجه و تمرکز ما تأثیرگذارند.

15 روش برای افزایش توجه و تمرکز

حال که می‌دانید چرا در زندگی و شغل خود نیازمند تمرکز هستید؛ باید بدانید چه عواملی می‌تواند برای تمرکز بهتر به شما کمک کند. درواقع، راهکاری قطعی برای بهبود تمرکز وجود ندارد؛ اما نکات زیر می‌توانند کمک‌کننده باشند.

1- عوامل حواسپرتی‌ها را از بین ببرید

وقتی دائماً با جریان اطلاعات بمباران می‌شویم، چگونه بهتر تمرکز کنیم؟ زمان مشخصی را به انجام‌دادن یک کار یا فعالیت خاص اختصاص دهید و در این مدت، درخواست کنید که تنها بمانید یا محیط خود را عوض کنید و مکانی را انتخاب کنید که کم­ترین عامل حواس­پرتی در آن وجود دارد. اعلان رسانه‌های اجتماعی و سایر برنامه‌ها را بی‌صدا کنید و گوشی خود را دور از دید در کیف یا کوله‌پشتی نگه دارید. طبق تحقیقات، زمانی که تلفن­همراهتان خارج از دید است، میزان تمرکز به‌طور قابل­‌توجهی افزایش می‌یابد.

2- چند فعالیتی (multitasking) را متوقف کنید

وقتی تلاش می­‌کنیم چندین فعالیت را به‌­طور هم­زمان انجام دهیم، با اینکه حس بهره‌وری بیشتری به ما القاء می‌شود، ولی نتیجه­ آن عدم تمرکز و افزایش زمانی است به یک کار اختصاص می‌دهیم. نمونه‌هایی از چندفعالیتی‌بودن شامل گوش‌­دادن به پادکست در حین پاسخ به ایمیل یا تلفنی صحبت­‌کردن با شخصی در حین نوشتن گزارش است. چندفعالیتی­‌بودن، نه تنها توانایی شما را برای تمرکز مختل می‌کند، بلکه کیفیت کار شما را نیز به خطر می‌اندازد.

3- مدیتیشن و تکنیک‌های ذهن آگاهی (Mindfulness)

ذهن­‌آگاهی و مدیتیشن را تمرین کنید. مدیتیشن یا تمرین فعالیت‌های تمرکز حواس، می‌تواند بهزیستی (well-being) و آمادگی ذهنی را تقویت کند و قدرت تمرکز را بهبود بخشد. با مدیتیشن، مغز و بدن ما آرام‌تر می‌شود. در طول این فرایند، با تمرکز بر تنفس تلاش می‌کنیم ذهنمان منحرف نشود. با تمرین، می‌توانیم یاد بگیریم که چگونه توجه خود را به یک کار خاص برگردانیم، حتی اگر دچار وقفه شده باشیم.

4- خواب بیشتر

عوامل زیادی بر کیفیت خواب شما تأثیر می‌گذارد. یکی از رایج‌ترین عوامل کاهش کیفیت خواب استفاده از دستگاه‌­های الکترونیکی مانند رایانه، تلفن، تبلت یا فعالیت‌هایی مثل تماشای فیلم و برنامه­ی تلویزیونی موردعلاقه خود در تلویزیون LED درست قبل از خواب است. تحقیقات نشان داده است که چنین دستگاه‌هایی از ترشح هورمون ملاتونین، جلوگیری می‌کنند. ورزش­‌نکردن در اواخر روز، مصرف آب در طول روز، تمرینات تنفسی برای آرام‌­کردن ذهن و تعهد به یک برنامه­ خواب منظم، روش‌های دیگری برای بهبود کیفیت خواب هستند.

5- تمرکز روی لحظه‌ها

وقتی ذهن شما همیشه در گذشته به سر می­برد یا نگران آینده است، تمرکز­کردن سخت می­‌شود. سعی کنید وقایع گذشته را رها کنید و آنچه که احساس کردید و از آن آموختید را بپذیرید، سپس آن را رها کنید. به‌­طور مشابه، از نگرانی‌های خود در مورد آینده آگاه شوید، سپس آن را رها کنید. ما باید منابع ذهنی خود را طوری تربیت کنیم که بر جزئیات آنچه در حال حاضر اهمیت دارد تمرکز کنیم.

6- استراحت کوتاهی داشته باشید

ممکن است دور از ذهن به نظر برسد، اما وقتی برای مدتی طولانی روی چیزی تمرکز می‌کنید، ناخودآگاه ذهن منحرف می‌شود و ممکن است بیشتر و بیشتر تمرکز خود را از دست دهید. استراحت‌های بسیار کوچک با تمرکز مجدد در جای دیگر می‌تواند به­‌طور چشمگیری تمرکز ذهنی را بهبود بخشد. حرکت کنید، با شخص دیگری صحبت کنید یا حتی نوع کار را تغییر دهید، تا مجدد تمرکز خود را بدست آورید.

7- به طبیعت بروید

تحقیقات نشان داده است که حتی وجود گیاهان در فضاهای اداری می‌تواند به افزایش تمرکز، بهره‌وری و همچنین رضایت شغلی کمک کند. پیداکردن زمانی برای قدم‌­زدن در پارک یا طبیعت تمرکز شما را افزایش می‌دهد و حس و حال بهتری برای شما به ارمغان می‌آورد.

8- بازی‌های ذهنی

استفاده از بازی‌های فکری مانند پازل، سودوکو، شطرنج و بازی‌های ویدئویی محرک مغز، می‌تواند به شما در توسعه­ حافظه­ کاری و کوتاه­‌مدت و همچنین مهارت­‌های پردازش و حل مسئله و درنتیجه افزایش تمرکز کمک کند.

9- ورزش کنید

روز خود را با ورزش­‌های ساده شروع کنید و بدن خود را به حرکت درآورید. طبق تحقیقات دانشگاه هاروارد در سال 2013، ورزش منظم، مواد شیمیایی اساسی برای حافظه، تمرکز و وضوح ذهنی را آزاد می‌کند. تحقیقات دیگر نشان داد که ورزش می‌تواند سطح هورمون‌های «دوپامین»، «نوراپی نفرین» و «سروتونین» مغز را افزایش دهد و همۀ این‌ها بر تمرکز و توجه تأثیر می‌گذارد. افرادی که به­‌طورمرتب ورزش می‌کنند، در مقایسه با افرادی که از سلامت جسمی آن­ها ضعیف است، در انجام فعالیت‌های ذهنی، بهتر عمل می‌کنند. حرکات بدنی به آرام­شدن ماهیچه‌ها و کاهش تنش در بدن کمک می‌کند. ازآن­جایی­‌که بدن و ذهن انسان بسیار به هم مرتبط هستند، وقتی بدن شما احساس بهتری داشته باشد، ذهن شما نیز همینطور خواهد بود.

10- به موسیقی گوش دهید

بدون شک موسیقی اثرات درمانی زیادی بر مغز ما دارد. موسیقی ملایم ممکن است به شما کمک کند تا بهتر تمرکز کنید، اما برخی از موسیقی‌ها ممکن است تمرکز شما را از بین ببرند. کارشناسان به‌طورکلی موافق هستند که موسیقی کلاسیک و صداهای طبیعت، مانند صدای آب، گزینه‌های خوبی برای تمرکز هستند، درحالی­که موسیقی با اشعار و صدای انسان ممکن است حواس‌تان را پرت کند.

11- تغییر رژیم غذایی

غذاهایی را انتخاب کنید که به تعدیل سطح خون و حفظ انرژی­تان کمک کرده و همچنین مواد موردنیاز مغزتان را تأمین کند. میوه‌ها، سبزیجات و غذاهایی با فیبر بالا می‌توانند سطح قند خون شما را یکنواخت نگه دارند. از طرفی، مصرف غذاها و نوشیدنی‌های شیرین با افزایش یا کاهش سطح قند خون شما باعث سرگیجه و خواب­‌آلودگی و در نتیجه کاهش تمرکز شما در طول روز می شوند.

مغز شما برای عملکرد صحیح به مقدار زیادی چربی سالم نیاز دارد. آجیل، انواع توت‌ها، آووکادو و روغن نارگیل همگی مواد غذایی بسیار خوبی برای وارد کردن چربی سالم به رژیم غذایی هستند و به عملکرد مغز کمک می‌کنند. تحقیقات نشان داده است که غذاهایی مانند زغال­‌اخته به دلیل وجود آنزیمی که اکسیژن و خون­رسانی را به مغز تحریک می‌کند، می‌تواند تمرکز و حافظه را تا 5 ساعت پس از مصرف تقویت کند و به حافظه و توانایی ما برای تمرکز و یادگیری اطلاعات جدید کمک کند. همچنین سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، حاوی پتاسیم هستند که اتصالات بین نورون‌ها را تسریع می‌کند و می‌تواند فعالیت مغز ما را بهبود بخشد.

12- کارها را اولویت بندی کنید

پیش از خواب برنامه­‌های فردای خود را یادداشت کنید و اولویت­هایی را که متعهد به انجام آن هستید، مشخص کنید. این کار به افزایش تمرکز شما بر روی چیزهای مهم کمک می‌کند، ابتدا کارهای بزرگ را انجام دهید و کارهای کوچک را به بعد موکول کنید. کارهای بزرگ را به قسمت‌های کوچک‌تر تقسیم کنید تا غرق نشوید. شناسایی اولویت‌های واقعی می‌تواند به تسکین اضطراب کمک کند و دستیابی به اهداف کوچک روزانه می‌تواند احساس رضایت در شما ایجاد کند.

13- مکان خاصی را برای کار اختصاص دهید

در صورت امکان یک فضای اختصاصی آرام برای کار ایجاد کنید. همه نمی‌توانند یک دفتر کار مجهز داشته باشند، اما محیطی با حداقل صدا، مانیتور استاندارد و نور قابل تنظیم می‌تواند کمک­کننده باشد. علاوه بر این، نظافت میز کار و مرتب‌سازی لوازم هم می‌تواند به افزایش تمرکز شما کمک کند.

14- استفاده از تایمر

با استفاده از تایمر یا نرم­‌افزار، مغز خود را برای تمرکز بیشتر روی یک کار آموزش دهید. ابتدا تصمیم بگیرید که می‌خواهید چه کاری انجام دهید. سپس تایمر خود را برای 20 دقیقه (به­طور کلی کم­تر از 30 دقیقه) تنظیم کنید و روی کار تمرکز کنید. هنگامی که زنگ به صدا در می­آید، به مدت 5 دقیقه استراحت کوتاهی داشته باشید. می­توانید پیاده‌روی کنید و تمرینات کششی انجام دهید، سپس تایمر را تنظیم مجدد کنید و دوباره شروع کنید. تحقیقات نشان داده که این تکنیک برای بهبود تمرکز شما مؤثر است.

15- فعالیت خود را تغییر دهید

درحالی­‌که ممکن است بخواهیم روی یک کار خاص تمرکز کنیم، گاهی اوقات بیش از حد درگیر آن می‌شویم  و مغزمان به چیزی تازه برای تمرکز نیاز دارد. سعی کنید فعالیت خود را تغییر دهید و کاری را که دوست دارید انجام دهید. تغییر وظایف می‌تواند به شما کمک کند برای مدت طولانی‌تری هوشیار و متمرکز بمانید.

افزایش تمرکز و توجه نیاز به زمان دارد

یادگیری نحوه­ تمرکز بر روی کار برای موفقیت در شغل و زندگی ضروری است. با بهبود تمرکز، متوجه می‌شوید که می‌توانید کارهای بیشتری را که برایتان ارزشمند است انجام دهید و با انجام‌­دادن آن احساس بهتری داشته باشید. این فقط موضوع فقط در مورد انجام‌­دادن وظایف نیست، بلکه مربوط به وقت گذاشتن برای لذت­‌بردن از زندگی است تا بتوانید به زندگی معنادار و رضایت­‌بخشی دست یابید.

در پایان توجه کنید که یادگیری چگونگی بهبود تمرکز مهارتی نیست که بتوان در یک شب به آن دست یافت. حتی ورزشکاران حرفه‌ای زمان زیادی را برای تمرین‌­کردن صرف می­کنند تا بتوانند تمرکز کنند و حرکت مناسب را در لحظه­ مناسب برای رسیدن به برتری انجام دهند. البته در این مسیر از کمک مربیان خود نیز بهره می‌برند و مدرسه گرو نیز می‌تواند مربی شما در این راه باشد.

افزایش تمرکز و توجه
منبع: betterup.com

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *